Vorssammuseo 3.0

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Eetlan aatoksia

”Olen Eetla Enqvist. Tulin Turusta tänne Forssaan markkinoille. Olen rihkamakauppias ja olen yösijaa vailla. Tällaisen leskirouvan on porukassa turvallisempaa etsiä yösijaa, lähtekää minun matkaan etsimään kortteeria yöksi.”

Vuosisadan vaihteen Vorssa, 1903 (Forssan museon valokuva-arkisto)
Näin 1800- ja 1900-luvun vaihteessa elänyt roolihahmoni tempaisee Ronttismäen tehtaalaismuseon kesäteatteriyleisön matkaan. Eetlana etsin yösijaa museon jokaisesta kolmesta rakennuksesta Färmistä, Sireenistä ja Järvisen talosta. Tempaan yleisön mukaan lasten leikkiä katsomaan, tehtaantyttöjen haaveita ja kikatusta sekä monilapsisen perheen arkea. Yritän myös myydä tuotteitani ja täytynee kummastella hatuttomia naisia ja muutenkin yleisön vaatetusta.
Aikamatka Ronttismäen arkeen ensi-ilta antoi minulle turvalliset puitteet koittaa näyttelemistä. Eniten jännitti, muistanko vuorosanat oikein, että en sekoita muiden näyttelijöiden roolisuorituksia. Omimpina tuntuivat kuitenkin odottamattomat improvisaatiot, joita tämän tyyppisessä teatteriesityksessä jokainen näyttelijä kohtaa.
Yleisö voi mm. kysyä ”Onko nämä kaikki museorakennuksia”, Etlana luonnollisesti siihen ihmettelen: ”Onko Forssassa museo?”. Museota Forssassa ei ollut vielä vuosisadan vaihteessa ja Ronttismäen asunnoissakin on ollut asukkaita vielä 1970-luvulla.
Esityksen jälkeen sydäntä lämmitti ihmisten aidot kiitokset ja kehut esityksen onnistumisesta. Ronttismäen kesäteatteri on tavanomaisesta poikkeava esitys, aidossa ympäristössä tutustutaan alueen historiaan ja arkeen yli sata vuotta sitten. Museodraama elävöittää museota ja antaa vierailijoilleen uuden sekä ainutlaatuisen elämyksen.
Teksti: Minna LehtolaEi kommentteja:

Lähetä kommentti