Vorssammuseo 3.0

torstai 4. syyskuuta 2014

Kuuluuko museon elävöittää kaupunkia?

Art Häme ’14-tapahtuma huipentui torin Forssa-päivään 30.8. lauantaina. Taas saivat museolaiset tuulettaa: Forssa Eläväksi ja Kauniiksi –yhdistys palkitsi Forssan museon Vuoden elävöittäjänä! Hypimme innosta! Onpa hienoa, että olemme onnistuneet muuttamaan käsitystä museosta pölyisenä ja hiljaisen uneliaana paikkana.

Torikansaa Forssa-päivänä 30.8. Kuva Tanja Härmä
”Onko museon rooli todella ’elävöittää’ kaupungin menoa?” kyseenalaisti kuitenkin joku epäuskoinen, kun uutinen levisi facebookissa, ja kuittasi vielä anteeksipyydellen perään: ”Kuulostaa Vorssalta”. Kommentti oli varmaan tarkoitettu piikiksi, mutta osui positiivisella tavalla NIIN oikeaan! Museon rooli todellakin ON muuttunut kulttuuriperintöä säilyttävästä ja tutkivasta laitoksesta monen toiminnan tilaksi. Nykyaikainen museo on kohtauspaikka, ajanvietettä, kulttuuritila, harrastamisen paikka, oppimisympäristö. Ja koko homman PITÄÄKIN kuulostaa Vorssalta – sitähän juuri yritämme, rakentaa Vorssan brändiä!

No, olemmeko elävöittäneet? Vuoden museo -titteli ja sen mukanaan tuoma julkisuus on tuonut kaupunkiin museomatkailijoita. Uuden näyttelyn myötä olemme saaneet ainakin yhden uuden kävijäryhmän: alle 18-vuotiaat nuoret, jotka tulevat keskenään näyttelyyn ja viihtyvät. Vanhemmat kävijätkään eivät poistu näyttelystä pahoilla mielin, eli elävöitämme ainakin sen 1-3 tuntia, jonka he museossa viettävät. Perusvorssalainen yrittää kuulemma vältellä museossa käyntiä, mutta sen tehtyään taipuu suosittelemaan paikkaa muillekin. 

Forssa on pieni kaupunki, jolla on suuri ja värikäs menneisyys. Siitä riittää hyviä tarinoita, ja historia on mainio inspiraation lähde. Forssa on myös ikääntyvä kaupunki. Täällä on enemmän eläkeikäisiä kuin Suomessa keskimäärin, eikä ikärakenne ennusteiden mukaan tule muuttumaan ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen. On luontevaa ammentaa ajanvietettä menneisyydestä. Museon tehtävä on välittää ymmärrystä menneisyydestä uusille ikäpolville ja mahdollistaa sukupolvien kohtaaminen. On hyvä, jos nuori ymmärtää, että elämää on myös 25 ikävuoden jälkeen. Varsinkin lapsiystävällisessä Vorssassa.

"Is the role of a museum really to 'enliven' the city?", questioned someone, when he heard that Forssa Museum became the "Enlivener of the Year" in Forssa. YES! and FOR SURE! we shout back, since today's museum is a meeting point, entertainment, cultural space, learning environment. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti