Vorssammuseo 3.0

tiistai 23. syyskuuta 2014

Euroopan valloitus

Vuoden museo 2014 –tittelin velvoittamana ja kannustamana Forssan museo ilmoittautui Vuoden 2015 Eurooppalainen museo –kilpailuun. Kilpailuun voi ilmoittautua museo, joka on vastikään remontoitu, uudistanut toimintatapojaan tai on kokonaan uusi. Kilpailijoita on vuosittain noin 50. Forssan kilpakumppaneina ovat tänä vuonna mm. Hollannin Kansallisgalleria eli Rijksmuseum  ja Luontokeskus Haltia Suomessa. 
 
Lyseon kolmasluokkalaiset esittelevät valittuja paloja näyttelystä. Kuva Harri Oinonen.
Tunnustusta on jaettu vuodesta 1977 lähtien museolle, joka panostaa yleisötyöhön ja puhuttelee ainutlaatuisella tunnelmalla, mielikuvitusta kiehtovilla tulkinnoilla ja esitystavoilla sekä lähestyy luovasti museon koulutustehtävää ja sosiaalista vastuuta. Viime vuosien voittajien joukossa on ollut sekä suuria että pieniä museoita, jotka ovat kehittäneet erityisellä tavalla museotoimintaa ja omalla esimerkillään muuttaneet muidenkin museoiden toimintatapoja Euroopassa. Tämän vuoden voittaja oli turkkilainen ”Viattomuuden museo”, joka on oikeastaan museo Orhan Pamukin samannimisestä kirjasta.


Asta Suominen esittelee Forssan tekstiiliarkstoa Sirje Helmelle. Kuva Harri Oinonen.
Hakemukset lähetettiin kesällä, ja syksy on arviointikierrosten aikaa. Viime torstai oli Forssan museolle SE päivä. Saimme vieraaksemme Sirje Helmen, EMYA2015 –kilpailun tuomarin ja Viron kansallisgallerian johtajan. Aikaa oli neljä tuntia. Esittäydyimme, kerroimme museon toiminnasta, esittelimme näyttelyn (kiitos avusta FYL, Jari ja opiskelijat!) ja yritimme parhaamme mukaan luoda kuvaa toimintamme laadusta. Kaupunginjohtaja Samikin ehti tervehtimään tärkeätä vierastamme. Päivästä sukeutui lämminhenkinen ja kodikas.
 
Titi Lillqvist kertoo museodraamasta ja moron-tossuista, taustalla Jenni Kalsolan ArtSiro-teos. Kuva Harri Oinonen.
Jälkeenpäin olo oli voipuneen tyytyväinen. Päivät ja työtehtävät yleensä seuraavat toisiaan tiheällä tahdilla. Harvoin tulee koko porukalla pysähdyttyä tarkastelemaan suurta kokonaisuutta. Sirje Helmen vierailu ja sen valmistelu osoittautui etapiksi, jossa kokosimme toimintamme yhteen, katsoimme yhdessä taaksepäin ja eteenpäin. Tuli havainnolliseksi se, kuinka paljon olemme tehneet ja miten monessa olemme mukana. Jokainen museolainen osallistui toiminnan esittelyyn omalla viipaleellaan, ja tuloksena oli mehevä kakku. On aihetta olla ylpeä.

Terävänä pitää olla vastaisuudessakin. EMYA-kisaan nimittäin kuuluu myös yllätysvierailut. Forssan museoon saapuu siis jonakin päivänä mystinen museovieras, joka alkaa kysellä outoja. Pitää olla valppaana! 

Minna Lehtola esittelee Outi Erosen näyttelyn Aulagalleriassa. Kuva Harri Oinonen.
The Forssa Museum applied for The European Museum of the Year 2015 Award. The Award has been given from the year 1977 to a newly renovated or established museum that has developed something special and changed the standards of museums. Last Thursday we welcomed the EMYA Judge Sirje Helme from Estonian National Gallery. We had four hours to tell her Everything. For us, the day became a milestone. In daily life, days pass by and works follow each other. You seldom have time to stop with colleagues and see the entity. The importance of Sirje’s visit was not only EMYA2015, but also that when we collected the little pieces for her, we actually saw the entire patchwork ourselves. And became proud of the work done.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti