Vorssammuseo 3.0

perjantai 15. elokuuta 2014

Tididididi... Batman! Museoalueella on lemmikki!

Pilvien peittäessä hetkeksi hellejakson auringon ja Kehräämöalueen hämärtyessä, museotyöntekijän ääni kiljahtaa: ”IIK!”
Tapahtuma pohjautuu tositarinaan (Kuva Minna Lehtola)

Mikä siinä lensi? Minne se lensi? Tekeekö se tuhoja?

Mustat siivet liihottivat ohitseni, otus laskeutui museon ovelle ja pieni pyöreähkö karvapallo puikahti museon seinäkoloon.
Uusi museoystävämme! (Kuva Minna Lehtola)
Se oli lepakko, se lensi museon seinän uumeniin ja museotyöntekijänä ongelma oli minulle ainutlaatuinen. Mitä minun pitää tehdä? Vahingoittaako se meidän kokoelmia?
Lepakot ovat Suomessa suojeltu lailla kuten myös kulttuuriperintömme. Kumpaa on tärkeämpi vaalia harvinaista lajia vai kulttuuriperintöä? Vai voisiko nämä kaksi elää rinnakkain sovussa?
Lepakot elävät kymmeniä vuosia, ne lisääntyvät hitaasti ja ne käyttävät vuodesta toiseen samoja suojapaikkoja ja saalistusalueita. Vanhassa puuvillamakasiinissa lepakkoja ei ole aikaisemmin havaittu, mutta Kehräämöalueella kyllä. Säikähtikö siis saalistava lepakko kirkuvaa museotyöntekijää yhtä paljon kuin museotyöntekijä lepakkoa ja puikki piiloon lähimpään koloon?
 Kehräämöalue on kotini. (Kuva Minna Lehtola)
Rauhoituttuani ajatukseen lepakoista alueella ja selvitettyä enemmän otuksesta, rupesin miettimään ongelmaa toiselta kannalta eli onko lepakosta haittaa meille?
Lepakot talvehtivat horroksessa, jolloin ne eivät häiritse ketään. Se ei ole jyrsijä eli se ei hajota paikkoja, se ei sytytä tulipaloja sähköjohtoja rikkomalla ja mikä tärkeintä, ne eivät hyökkää ihmisen kimppuun. Ainoa ongelma voisi olla papanat. Löytämieni tietojen mukaan lepakon papanoista ei ole rakennuksille haittaa, se ei haise ja se on kuivaa sekä murenee ympäristöön. Mikä tärkeintä lepakot syövät hyönteisiä, joista museolle on haittaa eli voisiko sanoa, että lepakko on museolle hyödyllinen lemmikki?
Pääsin siis ajatuksissani kirkuvasta museotyöntekijästä, joka ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt lepakkoa, museotyöntekijäksi, joka pohtii lepakkopöntön rakentamista. Miksi vain linnuille tehdään koteja?

Teksti: Minna Lehtola

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti