Vorssammuseo 3.0

perjantai 18. joulukuuta 2015

Kun forssanlikka Lontooseen lähti

Pari viikkoa sitten museolle soitti englantia pohjoismaisittain murtava nainen. Hän kertoi etsivänsä tietoja isoäidistään, Helvi Annikki Rintalasta, joka oli syntynyt Somerolla v. 1916, asunut lapsena ja nuorena täällä Forssassa osoitteessa Tölöntie 1, käynyt koulua Kuhalan kansakoulussa, opiskellut Forssan yhteiskoulussa 1927-32  ja Helsingissä Liikemiesten kauppaopistossa 1932-33, muuttanut Lontooseen n. 1934-36  ja edelleen New Yorkiin v. 1947. Lontoosta kantautui Forssan lehteen 28.11.1938 uutinen nuoren naisen urasta revyytaiteilijana. 

Kuhalan koulu, 19.2.1924. Helvi vasemmalla nuolen alla.

Ennen lähtöään New Yorkiin Helvi sai kaksi lasta, joista toinen varttui isovanhempien luona Helsingissä, toinen isänsä perheessä Lontoossa. Hän oli kolme kertaa naimisissa. Jälkipolvi on hajaantunut moniin maihin, eikä yhteyttä ole pidetty puolin eikä toisin.

Helvi Rintala-Hartpence-Kalman kuoli joitain vuosia sitten yli 90-vuotiaana. Tyttärentytärtä oli alkanut kiinnostaa tämä hänelle itselleen tuntemattomaksi jäänyt isoäiti, jonka tarina vaikutti perin kiintoisalta niiden tiedonmurusten perusteella, joita hänestä löytyi.

Millainen oli Forssa Helvin lapsuudessa? Millainen lapsi oli Helvi itse? Millainen perheensä, kenen kanssa hän leikki, millaisia lauluja lauloi?  Millaisena suuri maailma näyttäytyi Kuhalan kansakoululaisille? Helvin isä J.A. Rintala oli vaikutusvaltainen mies Forssassa: osuuskaupanjohtaja, Esko Aaltosen lähipiirissä ja kauppalanhallituksen jäsen vuosina 1923-38, jonka jälkeen muutti Helsinkiin.

Forssan ensimmäinen kauppalanhallitus. Takana vasemmalla Antti Rintala. FotoHellas 1922. 
Forssassa asui 1920-luvulla yli 8000 ihmistä. Tuore kauppala oli kasvukeskus, ja puuvillatehtaat sen suurin työllistäjä. Muutakin jo oli tullut: Forssan lehti, kauppoja ja palveluita, puhelinlaitos, linja-autoasema. Elämänmeno oli kaupunkimaista ja vapaampaa kuin maaseudulla. Työväki vaihtui ja kaupungissa oli paljon nuorta väkeä. Vuosikymmen huipentui Maakuntajuhliin ja kauppalassa järjestettyyn suureen maatalousnäyttelyyn v. 1929.

Ilmakuva Forssasta 1927. Vasemmassa alanurkassa Kuhalan koulu, oikeassa alanurkassa Tölöntie, jossa Helvi asui.
Forssan yhteislyseon historiikki vuodelta 1952 kertoo Helvi Rintalasta seuraavaa: Hartpence, os. Rintala, Helvi Annikki, rouva, Lontoo. Puoliso v:sta 1947 Arnold Hartpence. Käynyt liikemiesten kauppaopiston, ollut opintomatkoilla Englannissa, Hollannissa ja Ranskassa. Toiminut sanomalehtien palveluksessa: Daily Express, Keystone Press, United Press, Century Press.

Lähteiden perusteella Helvi vaikuttaa olleen rohkea ja älykäs nainen, jonka elämästä ei puuttunut yllättäviä käänteitä. Millainen oli ihminen näiden ratkaisujen takana, mikä hänet oli muokannut? Oliko hän onnellinen ja tasapainoinen, vai oliko elämällä myös synkät puolensa? Tyttärentytär etsii tietoja, taustoja, yksityiskohtia ja niiden kautta ymmärrystä perheensä tarinaan. Aikaa on kulunut, mutta kenties joku vielä muistaa. Tunnetko jonkun, joka olisi tuntenut Helvi Rintalan? Jos tunnet, niin ota yhteys museolle, p. 040-181 6263.

Kirjoitti Kati Kivimäki

Forssan lehti 28.11.1938


Lähteet: 
Helvi Rintalan perheen arkistot 
Forssan museon kuvakokoelmat
Daily Mirror 7.11.1938
Forssan lehti 28.11.1938
Risto Peltovuori: Forssan historia, Forssa 1993. 
Forssan Yhteiskoulu 1899-1949, Historiikki ja matrikkelit.Toim. Esko Aaltonen, Forssan Kirjapaino 1957.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti