Vorssammuseo 3.0

perjantai 21. elokuuta 2015

Nautiskellen ja vlogaten Forssan museossa

Millainen on Suomen museoissa vieraileva museokävijä? Museovirasto on tehnyt asiasta tutkimusta jo 1980-luvulta lähtien. Viimeisin suuri museokävijätutkimus valmistui vuonna 2011. Tämän tutkimuksen perusteella tyypillinen museokävijä on 46 – 65-vuotias nainen Etelä-Suomesta. Hän on työssään menestyvä korkeakoulutettu, ylempi toimihenkilö. Museovierailunsa hän keskittää loma- ja vapaa-aikoihin ja tulee museoon ystäviensä tai perheenjäsentensä seurassa. Hän hakee museolta uutta tietoa, elämyksellisyyttä ja viihtyvyyttä ja kiinnittää itse näyttelyn lisäksi huomiota myös museon muihin palveluihin. Hän valitsee usein vierailukohteeksi jonkin kuuluisan, valtakunnallisesti tunnetun museon. Tyypillinen museokävijä vierailee eri näyttelyissä 1-5 kertaa vuodessa. Vaikka juuri kuvailemani kävijäryhmä edustaakin museokävijöiden enemmistöä, ovat museot onneksi meitä ihan kaikkia varten.
Kuva: Tanja Härmä
Kesä luo piikin kävijämääriin ja monipuolistaa myös Forssan museon kävijäkuntaa. Museo herää henkiin aivan uudella tavalla, kun yläkerroksista kajahtelevat niin korkokenkien kopse, kuin pienien töppösten tomera tepsutus. Vaikka suurimpana kävijäryhmänä saattavatkin olla Museokävijä 2011 – tutkimuksen esille nostamat naiskävijät ystävättärineen ja perheineen, on todettava heidän olevan tosiaan vain yksi osa kaikista kävijöistä – nuorista pariskunnista, lapsiperheistä, eläkeläisistä ja ulkomaalaiskävijöistä ynnä muista. Museoon tunnutaan matkattavan pidemmältäkin, ulkomailta saakka, sillä onhan paikallinen museo mainio tapa tutustua kaupungin historiaan ja tarinoihin. Vahvasti edustettuina ovat olleet myös kävijät, jotka ovat lomamatkallaan päättäneet ajaa Forssan kautta piipahtaakseen museolla ennen jatkamista varsinaiseen valittuun kotimaan lomanviettokohteeseen.
Keitä meillä käy?
Juuri tämä kyseinen kesä on tuonut Forssan museolle myös aivan uudenlaisen kävijäryhmän – museokorttilaiset, joita on yhtä montaa erilaista, kuin on kortinhaltijaakin. Museokorttilaiset ovat kulttuurin ystäviä, museoharrastajia, lomalaisia, perheitä ja tuttavia, jotka poikkeavat nyt museossa, alueella liikkuessaan entistä matalammalla kynnyksellä. Kortti polttelee taskussa ja museon ovi kutsuu tarttumaan kahvaan kiinni.

Yhtenä iloisena yllätyksenä ovat olleet myös kesälomaa viettävät lapset, joita on kesän aikana käynyt Forssan museossa useampia ryhmiä, itsenäisesti, ilman vanhempia. Käväisipä museolla kaksi reipasta koululaista kuvaamassa kesälomansa ratoksi videoblogia, jossa heidän kertomansa mukaan tavoitteena on jakaa oman ikäisilleen tietoa siitä kaikesta, mitä Forssassa on nähtävää ja tehtävää. Eikö olekin upeaa!
Kuva: Tanja Härmä

Kirjoittanut: Tuuli Ravantti

Ensi viikolla käynnistyy Vorssammuseo 3.0 blogissa kysely, jossa kuullaan juuri Teitä, lukijat ja Forssan museon seuraajat. Kannattaa pysyä tutkalla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti