Vorssammuseo 3.0

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Lähdetkö kanssamme mattopyykille?

Käytimme kauniin kesän hyödyksi ja vietimme viime maanantain kuumimmat hetket mattopyykillä Lamminrannassa. Ronttismäen tehtaalaismuseon räsymatot tarvitsivat pesua, eivätkä kuntonsa puolesta olisi kestäneet konepesua tai ... voiko tätä edes sanoa … painepesuria. Perinteiset kapeat raitamatot saivat juuriharjaa ja mäntysuopaa. Kesätyöntekijä oppi perinteistä kodinhoitoa, amanuenssin hartiat punehtuivat auringossa ja museonjohtaja toteutti kätevän emännän kutsumustaan. 


Sirenin talon matto juuriharjakonservoinnissa. 
Kekseliäs työntekijämme sai tästä hyvän idean: koska matonpesu on hauskaa ja mattoja on paljon, niin miksipä ei kutsuta yleisöä kanssamme niitä pesemään. Tai järjestetä museolla ylipäätään vanhan ajan pyykkipäivää. Kaivohan siellä on, eikä se vesi ennenkään lämmintä ollut. Pyykkilauta soimaan, joukko naisia tekemään töitä yhdessä ja kielenkannattimet irtoavat kuin itsestään. Että miten olisi naiset, koska teille sopisi? Mattoja on paljon, ja pestävää vielä riittää!

Yhteistä puuhaa räsyjen ja sirojen kanssa on tarjolla vielä elokuussa: 16.8. on morontossukurssi, jolla opitaan tekemään aito forssalainen kangasvirsu – juuri sellainen, jollaisia Aleksandra Yrjölä teki puhdetöinään Ronttismäen museon Järvisen talossa asuessaan. ArtSiro-kisaan voi osallistua vielä elokuun 14. päivään mennessä. 

Ronttismäen päivää aamusta iltaan -näytelmän pyykkipäivä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti