Vorssammuseo 3.0

perjantai 9. toukokuuta 2014

Äyskäröintimuseoon vai grillaamaan?

Kesä on tulossa ja Lidl:n mainoksessa ehdotetaan äyskäröintimuseon sijaan grillaamista. Grilliherkut ovat hyviä, mutta nykyään simulaattorit ja tekniikan käyttö on hieman edistyneempää ja tekniikkaa hyödyntävämpää museoissa, mitä mainoksessa. Näin ainakin on Forssan museossa.

Kävin itse Museot mediakasvattajina seminaarissa Helsingissä ja WAU, mitä kaikkea Suomen museoissa on nykyään meneillään. Yllättävää oli myös, että vaikka käytetään uutta teknologiaa, se ei välttämättä tarvitse suurta rahallista satsausta vaan esim. Mollan kuvatarinakoulussa, videoita  on tehty IPadin avulla. Mitä parasta Forssan museoltakin löytyy se tarvittava IPad eli me voimme myös järjestää jotain vastaavaa asiakkaillemme.
Kiinnostavaa seminaarissa oli erilaiset mahdollisuudet ja ideat, mitä esiteltiin. Kuinka instagramia voi hyödyntää myös museotyössä, ihmiset voivat suunnistaa ja valokuvata kaupungilla ja otetut valokuvat näkyvät reaaliajassa museolla. Ihmiset voivat grillata ja näkyä museossa samaan aikaan.
Miten kuvan/esineen tunnistamalla, siihen voidaan saada lisättyä ja vahvennettua todellisuutta. Miten kuvaan voidaan lisätä tekstiä, tehdä siitä sarjakuvia. Miten luodaan erilaisia elokuvia tai vaikkapa mainoksia. Oikeastaan voisi sanoa, että luovuus on rajana, teknologian hyödyntämiselle työssämme ja siinä, miten museossa toteutetaan mediakasvatusta.
Keskeisenä punaisena lankana metodeista, tekniikasta tai museosta riippumatta nousi, että kerrotaan tarina. Mutta sitähän me ihmiset haluamme tehdä, kertoa tarinan itsestämme tai meitä koskettavista asioista ja haluamme muiden kuulevan sen. Tarinat ovat osa identiteettiämme. Tästä innostuneena, päätin haastaa teidät lukijat kesällä: kertomaan parhaimman grillireseptin sijaan parhaimmasta museovierailustanne sosiaalisessa mediassa tai grillaushistoriastanne… voisihan sitä grillausmuseon perustaa, jos ei muuta niin pelimaailmaan:

http://www.planetminecraft.com/project/xvii-century-museum-100sub-download/
Kuva: bilZ, XVII century museum
 
 
Teksti: Minna Lehtola

Lisää tietoa mediakasvatuksesta:
www.mediakasvatus.fi
http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2013/liitteet/OKM11.pdf
http://www.museoliitto.fi/index.php?k=11549&hakustr=museo

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti