Vorssammuseo 3.0

perjantai 21. helmikuuta 2014

Kintuissa vipinää

Tytöt esittelevät Sjöströmin Annelle
lempparinsa näyttelystä. Kuva Tanja Härmä. 
Ei olla täällä Forssassa nukahdettu, vaikka edellisessä blogissa museoon laskeutuikin pimeys, ja siitä on jo melkein kuukausi. Ehei! Pitenevät päivät ovat olleet niin täynnä touhua ja puuhaa, ettei vaan olla ehditty kirjoittaa. Hengästyttävän monta hyvää ja yhdessä tehtävää juttua on ponnahtanut liikkeelle.

Arvaatte varmaan, kuinka ollaan hihkuttu ja hehkuteltu, kun saatiin kuulla päässeemme Vuoden museo –kisan loppusuoralle. Ihan mahtavaa mainetta museolle ja Forssalle! Komeassa seurassa saamme kisata, kun kumppaneitamme ovat Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki –näyttely, Suomen Käsityön museo Jyväskylässä ja Keravan taidemuseo. Hauskoja yhtymäkohtia löytyy näihin kaikkiin. Lasten kaupunkia kävimme tutkimassa varsin tarkkaan, ettei vaan tehdä samaa, mutta huomataan hyvät ideat varastaa. Käsityön museoon soitamme, kun tulee kysymyksiä tekstiilikonservoinnista tai kansallispuvuista. Keravan taidemuseo on tuttu ketteränä ja fiksuna nykytaiteen museona, ja yhteisötaiteen ideat ovat ravinneet Forssan museotakin.

Forssan Varhaiskasvatuksen Juuret ja Siivet –näyttely tuli ja meni. Näyttely koostui Reggio Emilia –pedagogiikan hengessä tehdyistä tutkimuksista Forssan historiaan ja luontoon. 400 päiväkotilasta kävi leikkimässä näyttelyn läpi. Vähänkö meillä oli vilkkaita aamupäiviä!

Parhaillaan Härmän Tanja ja Kuhankosken killan vapaaehtoiset ovat inventoimassa kaupungin taidekokoelmia. Noin 500 teoksen edellinen inventointi on vuodelta 1996. Kaikki kaupungin kiinteistöt käydään läpi ja niistä löytyvä taide mitataan, kuvataan ja kunto todetaan päällisin puolin. Samalla pohjustetaan elokuun Art Häme ’14 –tapahtumaan järjestettävää kokoelmanäyttelyä.  

Re3 tekstiiliperintöprojekti on käynnistynyt. Olemme kokoontuneet jo muutaman kerran, ja idearikkaat vapaaehtoisemme ovat kehittäneet loistavia toimintamalleja siihen, miten joukkoistaa kuosien tunnistusta, tuotteistaa Forssan tekstiiliperintöä, ja elvyttää moron-tossun teko. Moron-tossu on tuohivirsumainen kankaasta punottu tossu. Tehoryhmä lähtee Saksan Apoldaan huhtikuun alussa viemään Forssan terveisiä ja tuomaan Apoldan tunnelmia Forssaan.

Viime viikolla saimme uuden voimanpesän joukkoomme, kun Minna Lehtola aloitti asiakastyön projektivastaavana ja pian myös uutena bloggarinamme. Tervetuloa Minna!

Heikan koulun 4b-luokka valmiina esittelemään näyttelyä museoarvioitsijoille. Kuva Tanja Härmä.

1 kommentti:

  1. On hienoa, että Forssan Museo on päässyt mukaan kisaan. Olin paikalla, kun arviointiraati kiersi vielä varsinaisen esittelykierroksen. Minusta he myhäilivät positiivisesti. Museon näyttelykokonaisuus herätti paljon kysymyksiä ja antoi niille myös vastaukset. Historia on aina henkilökohtainen löytöretki, mutta sille museo antaa paljon rasteja, joiden kautta voi sukeltaa niin syvälle kun intoa riittää. Lapsioppaat saivat myös paljon kiitosta! Minäkin kiitän, että sain olla mukana.
    t. Eliisa Asikainen

    VastaaPoista