Vorssammuseo 3.0

perjantai 24. tammikuuta 2014

Yä museossa


Kehräämölle on laskeutunut pimeys. Kuva Tanja Härmä.

Kehräämölle on laskeutunut jälleen pimeys ja Liisa miettii mikä on Forssan museossa se esine, joka herättää museon yöllä henkiin;
- Onko se Kuuston kestikievarin hollitaulu, joka alkaa säteillä, vai Muolaa-osaston vanerinen matkalaukku, joka aukeaa, kun kaikki valot on sammutettu, vai syttyykö metallinen karbidilamppu tuikkimaan ja ilmoittaa, että elämä jatkuu?


Karbidilamppu Kirjavan kankaan kaupungin toisessa kerroksessa. Kuva Tanja Härmä.

Siitä Liisa on kuitenkin aivan varma, että kuvien ja kosketusnäyttöjen ihmiset heräävät öisin henkiin;
Wahren istuu renutuoliin ja katselee ympärilleen. Muistelee miten ensimmäiset tiilet tehtiin ja käy kaupanpuolelta hakemassa pullollisen sitruunasoodaa. Pyöräyttää matkalla ammattionnenpyörästä itselleen uuden ammatin, ennen kuin alkaa soitella kaukaisimmille yhteistyökumppaneilleen.

Bertta-tyttö ottaa kahvipannun vitriinistä ja lähtee alakertaan keittämään kahvia. Jääkin sinne muiden kanssa ihmettelemään Moccamaster-nimistä laitetta ja etsimään hellaa ja klapeja. Joku lähtee kohti Ronttismäen tehtaalaismuseota, jos siellä asiat sujuisivat vanhalla mallilla.
Helmi avaa vitriinin ja riisuu kuuman ristiruutuisen päällystakkinsa hetekan päälle ja käy laittamassa grammarin soimaan. Savikiekosta lähtee ilmoille valssin tahdit.

Rekiajelun varauslista on tältäkin yöltä täynnä ja varauksia on pari kuukautta eteenpäin. Pitkän jonon vuoksi miehet korjaavat pässiä kirjaston edessä kuntoon, että useammat pääsisivät kiertämään. Polkupyöräänkin kolmannessa kerroksessa viritellään tarakkaa ja sivuvaunuja.
Ajuri ohjastaa reen opastetulle kierrokselle Forssan kaupungin ylle. Reki pysähtyy torille, Kutomolle ja makasiinialueen läpi ajaen Sepänhakaan ja Uuteenkylään. Vielä ehditään käydä nopeasti Ameriikassa, ennen kuin seuraavat jo malttamattomina odottavat vuoroaan.


Museo heijastuu Kehräämöön. Kuva Tanja Härmä.

Siitä se ajatus sitten museon vastaanotossa istuvalla heräsi: Pauliina Kinasen toimittamassa kirjassa Museologia tänään Marja-Liisa Rönkkö esittää museoalan pitkäaikaisen vaikuttajan Kenneth Hudsonin mielipiteen. Hudsonin mielestä museoissa työskentelee liian paljon oppineita ja aivan liian vähän runoilijoita.


Aurinko nousee tänään Forssassa 24.1.2014 kello 9:03 ja laskee 16:12. Mutta mikä esine herättää kaiken museossa yöllä eloon, se jäi vielä epäselväksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti