Vorssammuseo 3.0

torstai 27. kesäkuuta 2013

Ronttismäen auringon alla


Tämä tarina alkaa sanoilla: Onpa kerran;

Järvisen talon edestä on näkymä Forssan kirkolle.

Onpa kerran kesä ja Ronttismäki: kaksi punaista ja yksi keltainen puutalo. Kirkon kellot lyövät varttin välein vain yhden linjan päässä, Kauppatorille on viiden minuutin matka, ostoskeskukselle samoin. Kolmen puutalon; Järvisen, Färmin ja Sirenin sisäisessä pihapiirissä olemme kuin mummolassa, autuaan tietämättömiä ajasta ja paikasta, portin avattuamme olemme jälleen palanneet lapsuuteen, koskaan kuulletkaan sanaa urbaani tai keskeinen sijainti. Täällä on aina kesä ja kärpäset ikkunoiden välissä. Jutellaan oravien ja harakoiden kanssa, kysytään etanoilta tuleeko huomennakin pouta, syödään mansikoita aidan vierestä.

Täällä valmistaudutaan kesäteatteriin, yhteislauluiltoihin, rentoutumaan,  kuuntelemaan tarinoita. Ollaan keskellä vähän aikaa sitten mennyttä aikaa; Vain 36 vuotta sitten mäen päällä Järvisen talossa on vielä asuttu.


Tarina on kuitenkin alkanut tien viereisestä keltaisesta Sirenin talosta, joka on museoalueen vanhin ja yksi koko Ronttismäen/Kalliomäen vanhimmista. Kuten muutkin talot, se on pystytetty huone kerrallaan. Ensimmäinen talon kirjoihin merkitty asukas oli tehtaalainen Joose Linde perheineen. Mutta talo on saanut nimensä viimeisen asukkaan nuohoojamestari Sirenin mukaan.


Morontossut.

Suutari Mannerin lestihyllyä.

Räätälin huonetta Färmin talossa.

Nyt kun Ronttismäen tehtaalaismuseo on tauon jälkeen auki kolmatta kesää, löytää Färmin talon siivestä katsauksen räätälin huoneeseen. Ja suutari Mannerin lestihylly on vielä pystyssä talon keskiosassa. Myös Järvisen talon puusepänverstas viestii siitä, että Kalliomäessä on ollut paljon käsityöläisiä.Färmin talon 70-luvun elämästä kertoo sähköhella puuhellan vieressä. Niin kuin mummolassakin, muistikuvat alkavat puhumaan. Ja samaan tarinaan yhtyvät astiat, huonekalut, matot sekä laskiämpäri. Ja nykyisessä kuivakäymälässäkin on yhtä hämärää kuin mummolan ulkohuussissa, se ei vain ole sen kulman takana.

Tehtaanlikkojen pöksästä.


Tervetuloa Ronttismäen tehtaalaismuseoon; palaamaan aikaan vähän ennen tätä päivää. Kaksi punaista ja yksi keltainen talo löytyy Kalliomäen 2. linjalta 5-7. Avoinna olemme ti-to 12-18 ja su 12-16. Keskiviikkoiltaisin ohjelmaa, usein sunnuntaisinkin. Seuraathan ilmoittelua.


Tanja Härmä -Kirjoittaja ei olisi kaksi vuotta sitten nurmikolla istuessaan ja ajatellessaan ajatusta; Miten museo rauhoittaa, uskonut, että viettää täällä seuraavia kesiään töiden merkeissä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti