Vorssammuseo 3.0

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Forssa-yhtiö MYYTY! 500 irtisanotaan!


Näyttelykäsikirjoituksessa on väliaikatsekkauksen paikka. Monta teemaa on käyty läpi, purettu esineiksi, tekstiksi, kuviksi ja ääniksi. Meillä on suuret odotukset näyttelyarkkitehdin suhteen, mutta vaikka saimme hommaan taitavan Taina Väisäsen*, ei hänkään voi taikoa meille tilaa lisää. Ja tila - tai sen puute -  on ongelma silloin, kun asiaa on paljon. 

Sen tähden jotkin mielenkiintoiset aiheet saattavat tulla näyttelyssä esille jollain muulla tavalla kuin perinteisenä esine ja teksti -installaationa. Yksi tällainen aihe on Forssan 1930-luku.

Ei niin, etteikö 30-luvulla olisi sattunut ja tapahtunut. Lapuanliike oli voimansa tunnossa – myös Forssassa. 1930-luvun alun kommunistivainoissa sai surmansa mm. forssalainen Yrjö Holm. Holmin murha ja sen selvittely on dramaattinen aihe ( lisää murhia! Lapuanliikkeeläisten joukkomielenosoitus! Syyllinen jää rankaisematta – mutta katuuko hän sydämessään?). Toinen forssalaisia liikauttanut asia oli Forssa Oyn myyminen Finlaysonille vuonna 1934. Tehtaat säilyivät Forssassa, mutta ylin päätösvalta yhtiön asioista siirtyi Tampereelle. 

Esineistöä asiasta ei juurikaan ole. Varaston hämäristä on löytynyt Vihtori Kosolaa kuvaava kipsireliefi. Valokuvia ja arkistomateriaalia löytyy. Mutta ovatko ne vitriinissä millään tavalla houkuttelevia ja informoivia? Entä lapset? Kuinka rajaamme murhat pois heidän silmistään?

Joten: saisiko olla pieteetillä toimitettu sanomalehti asiaankuuluvin  syvä-artikkelein ja ilmoituksin? Laminoituna tai kernikankaalle painettuna, jotta museovieras voisi istahtaa mukavasti alas ja tutustua selailua kestäviin Menneisyyden Uutisiin? Tai Wanted-juliste, jolla etsitään Forssasta 1930-luvun tullipolitiikan takia hukattuja työpaikkoja takaisin tuotavaksi – tietenkin runsasta palkkiota vastaan?

Olisiko Sinulla parempi idea?


* Tainan kädenjälkeä voi käydä katsomassa vaikkapa Sastamalassa  suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa tai Tampereen Vapriikin 1918-näyttelyssä. 


Asiakkaita tutustumassa pienoismalleihin ja tekstiplansseihin. Kiinnostaisiko ketään istua alas ja tutustua  Menneisyyden Uutisiin?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti