Vorssammuseo 3.0

torstai 16. helmikuuta 2012

JÄÄN JUHLAA FORSSASSA - KERRO LASKIAISMUISTOSI


Laskiaisaamuna luisteltiin Tammelassa aikaisin aamulla ja samalla huudettiin:

Pellavia kun silkinsuonia,
papuja kun nappia,
nauriita kun kakkuja,
hamppuja kun haivaleita,
räätikät kun nurkan päitä,
tupakkia kun korpikuusia,
lehtiä kun lautoja.
Toisia herätettiin huudolla:

Älkäi ny ennää maakko, maakko, kanakkin sannoo jo kaakkon, kaakkon.


Jään juhlaa Forssassa 1834

1800-1900 -lukujen vaihteessa Forssan herrasväki juhli laskiaista luistelun lisäksi naamiohuveilla. Naamiaisasuihin pukeutuneet seurueet ajoivat juhlapaikalle mitä kummallisimmilla hevosvetoisilla ajoneuvoilla. Forssan lapset odottivat innoissaan saapuvaa laskiaiskulkuetta.  Joukossa oli vanhoja ryppykasvoja ja nuoria pitkänokkia sekä kauniita ”röökinöitä” heleänpunaisine poskineen. Odottaminen palkittiin, sillä laskiaista ajavat herrat heittelivät lapsille rahaa ja makeisia. 

Mikä olisikaan ollut naamiohuveille parempi paikka kuin Saviläven eli nykyisen Ankkalammen jää! Luistinrata oli valaistu tervapadoilla ja kynttilöillä, posetiivi soi ja raketteja ammuttiin. Juhlissa kuultiin neliäänistä laulua ja palkittiin parhaat asut.
Tavallinen väki ihmetteli ja ihaili, kun pariskunnat tanssahtelivat luistimilla pitkin jäätä. Vähitellen työläisnuorisokin uskaltautui jäälle luistimineen. Tosin ”herrain laanille” Saviläven Fagerlundin puoleiseen osaan ei uskaltauduttu, vaan pikku poikain huoleksi jäi kunnostaa itselleen ja työläisnuorisolle muu osa Saviläven jäästä. 

Mitä ovat Sinun jäämuistosi? Kuinka monta ukkoa tai akkaa teit laskiaisena - tai hiihtoloman ensimmäisinä päivinä? Vai kuluiko hiihtoloma aivan muissa puuhissa? Keräämme muistitietoa laskiaisista ennen ja nyt Forssan museon kommenttiseinään. Voit jättää muistosi myös Facebookiin tai tämän blogin kommenttilaatikkoon! Forssan museossa kannattaa poiketa nyt muutekin: kolmanteen kerrokseen on koottu pienoisnäyttely vuoden 1934 jääjuhlista: esillä mm. jääkulkueen reki ja valokuvia. Äänimaiseman avulla voit eläytyä neiti Orvokki Tuuloksen huikeaan luisteluesitykseen!

Hiihtolomaviikoilla 8 ja 9 Forssan museolla ke-to klo 13 perusnäyttelyopastukset.  Perhelauantaina 25.2 museolla kankaanpainoa ja Etsi Tyykityttö perheen pienille ja isoille. Tervetuloa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti