Vorssammuseo 3.0

maanantai 2. marraskuuta 2015

Pirjon, Timon ja Svetlanan kahvitauko


Vaakatasossa säilytettävät kartat inventoi Pirjo. Svetlana seuraa, Kristiina taustailee


Forssan museon kahvihuoneen pöydällä on kahvitermos ja pikkuleipälautasella muutama tuc-keksi rivissä.  Keskustelu porisee, joku nousee kaatamaan muille kahvia. Mitä tapahtuu?

Olemme Kokoelmat Kuntoon* -projektin kahvitauolla. Projektin osallistujat, työkuntoutumisjaksolla museossa olevat Timo, Svetlana ja Pirjo syövät eväsleipiään ja juovat kello yhdentoista kahveja. Tauon jälkeen Timo palaa skannerin ääreen, Pirjo inventoimaan karttoja ja Svetlana järjestämään kuosiluonnoksia.

Kuinka yhdistää pitkäaikaistyöttömien tukeminen ja museon perustehtävät, niin että keskiössä on ihminen ja hänen osaamisensa vahvistaminen? Sitä mietittiin Forssan museon projektissa, jonka ensimmäinen jakso on päätöksessään ihan kohta. On itsereflektion ja palautteen aika. 

Mitä mielipiteitä, Kokoelmat Kuntoon-projektissa mukana olleet Pirjo, Timo ja Svetlana?

Svetlana:  Omasta puolestani voin sanoa, että olen tosi tyytyväinen.
Pirjo: Kyllä, samaa mieltä.
Timo: Joo, ihan okei.

Timo avaa karttaa Kehräämön väistötilassa. Kohta päivä keskeytyy kahvitaukoon... ja työtehtävä vaihtuu,.
Timo, olet skannannut kuvia, järjestellyt arkistotavaraa, poistanut luetteloimattomia aineistoja ja ollut monenlaisena apuna. Svetlana taas olet ollut kuvausjärjestäjänä, inventoinut karttoja ja järjestellyt luonnoksia. Pirjo, olet  täydentänyt pääkirjaa, inventoinut ja digitoinut asiakirja-aineistoja. Suurin osa töistänne menee otsakkeen ”kokoelmatyö” alle. Mitä mieltä olette työtehtävistänne?

Svetlana: - Hyvä, kun on annettu erilaisia vaihtoehtoja. Tänään tehdään tälläistä keskittymistä vaativaa työtä, huomenna ollaan tilkkupajassa Wirralla – pfiuu – ajatus lentää, voi jutella, ei vaadi keskittymistä.
Pirjo: - Se tuntuu kivalta, kun kysytte [mielipidettä] ,mitä  haluaa tehdä. Yllättävän monipuolisia töitä täällä on ollut. Olen ollut positiivisesti yllättynyt.
Timo: - Joo. Näin on.

Olisiko jotain kehitettävää?

Pirjo: - No ei, hyvä on se, ettei ole tarvinnut tehdä sellaista työtä missä ei ole ollut omimmillaan. Sai vaihtaa, niin kuin se tiskillä oleminen, joka ei ollut minun juttuni.

Oletteko saaneet tänä syksynä työkaluja tulevaisuuden suunnitteluun tai elämään ylipäänsä?

Timo: - Kokemusta on saanut. Se on hyvä asia.  
Pirjo: - En osaa sanoa mitä hyötyä silleen, mutta on ollut tärkeää kun on se tietty työpaikka ja tuttu työkaveri. Ja että käydään kahvilla näin keskellä päivää, jutellaan yhdessä, on yhteishenkeä.  
Svetlana: - Niin, tärkeää on sosiaalinen ympäristö.
Pirjo: - Plus että olen saanut paljon ahaaelämyksiä esimerkiksi rahoihin ja karttoihin liittyvästä esinetutkimuksesta.  

Kiitoksia teille kolmesta kuukaudesta, Svetlana, Pirjo ja Timo, ja onnea uusiin haasteisiin. Tärkeä tavoite  Kokoelmat Kuntoon- hankkeelle on ollut mukanaolijoiden eteenpäin saattaminen työllistymisen ja työllisyystaitojen kehittämisen rintamalla ja tämä asia on ensimmäisen ”kauden” osallistujien osalta toteutunut: uusia haasteita ja portaikon seuraavia askeleita on edessä. Toivottavasti näemme teitä jatkossa myös museolla!

Teksti: Kristiina Huttunen. Kuvat: Tanja Härmä. 

Kokoelmat Kuntoon, osa yksi. Forssan museo. Ken yltää korkeimmalle arkistohuoneessa eli ns. umpiperässä?


*
Kokoelmat Kuntoon on Opetus- ja Kulttuuriministeriön Veikkausvoittovaroilla tukema vuoden kestävä hanke, jossa pitkäaikaistyöttömiä otetaan museon kokoelmatyöhön liittyvälle  kolme kuukautta kestävälle työkokeilujaksolle niin, että jaksolla on kerralla mukana 3-4 työkuntoutujaa. Toiminta on verrattavissa työllisyyskurssitoimintaan, niillä reunaehdoilla, että museossa tehtävät työt edistävät sekä museon kokoelmatoimintaa että mukana olevan työkuntoutujan omia tavotteita.  Työtä museossa ohjaa projektikoordinaattori, tärkeä yhteistyökumppani projektikoordinaattorille on sekä museon kokoelma-amanuenssi ja muut museon työntekijät. Työtehtävät räätälöidään yksilöllisesti ja niitä suoritetaan kolmena päivänä viikossa neljä tuntia per päivä. Tärkeä osa kuntoutumisjaksoa on yhteisöllisyyden luominen, opastus ja ohjaus museosisältöihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti