Vorssammuseo 3.0

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Bertta kurkistaa ikkunasta

Tällä viikolla Vorssammuseo 3.0 -projektilaisilla oli mahdollisuus vierailla Forssan työväentalossa *, jossa meitä eskorteerasi Eino Järvinen, paikallisen työväenyhdistyksen nokkamies ja historiatietäjä. Nykyinen työväentalo on Forssan kolmas, kahden ensimmäisen tuhouduttua tulipaloissa vuosina 1908 ja 1929.

Tulipalot ovat ankaria tavaranraivaajia. Esineistöä työväenyhdistyksen alkuvuosikymmeniltä on Forssassa jäljellä vain rippeet. Joitain jäljelle jääneitä on sittemmin lahjoitettu Työväenarkistoon ja Työväenmuseo Werstaaseen. 

Ne blogin lukijat, jotka ovat tutustuneet blogin sivupalkin linkistä löytyvään uuden perusnäyttelyn käsikirjoitukseen, ehkä muistavat tarinan kahdeksanvuotiaasta pikkutytöstä, Bertta Vahterasta, jonka ”Koittoska” pyysi keittiöapulaiseksi vuonna Forssassa vuonna 1903 pidettyyn työväenpuolueen puoluekokoukseen.  

”Se oli arvokas tehtävä, kun pääsi kuivamaan ja tiskaamaan sellaiseen suureen juhlaan. Koko Forssa oli siitä lieheillään, kun sellaista hienoo väkee tuli, ja mekin olimme niin uteliaita, että menimme sinne kattelemaan.”

Lainauksen lähteenä on Suomen Sosialidemokraatti-lehden artikkeli Forssan puoluekokouksesta vuodelta 1973, Työväenyhdistystä Tyykikylässä-historiikin**  välittämänä. Esineitä liittyen Berttaan tai kokoukseen ei luonnollisesti ole. Ei Bertasta kuvaakaan.


Kuvasuurennos työväentalon toimistohuoneessa. Blogin kuvat: Kati Kivimäki, Forssan museo.
Tai niin me luulimme.

Eino Järvinen näytti meille jotain kiinnostavaa. Kun kokousosallistujista otettiin "torpan", Forssan ensimmäisen työväenyhdistyksen, ulkopuolella ryhmäkuva, sisälle jääneet apulaiset ja muonitushenkilöt kerääntyivät uteliaina torpan ikkunoihin. Itse valokuva oli meille tuttu, mutta näimme sen ensimmäisen kerran näin suurena kopioina.  Kuvan vasemmanpuoleisimmassa ikkunassa näkyy kolme lasta. Lapsista keskimmäinen voisi olla tarkkaavainen pikkutyttö.  Olisiko hän Bertta? 



Kuva: Kati Kivimäki, Forssan museo
Bertan näkökulmaa käytetään tulevassa perusnäyttelyssä tuomaan inhimillistä, lapsia ja nuoria puhuttelevaa kosketuspintaa käänteentekevään, historalliseen aikakauteen ja forssalaisen työväenliikkeen alkuaikoihin. Mutta miten Bertan kävi sittemmin? Ainakin vuonna 1973 hän oli yhä Forssassa kahvia kaatelemassa.

* Työväentalossa tapahtuu yhä harrastuspiirien ja konserttien merkeissä. Kohta pärähtää jazzit!
** Forssan työväenyhdistyksen satavuotishistoriikista (1989, Forssan työväenyhdistys) löytyy tiukkaa asiaa. Tietoja löytyy vaikkapa täältä ja täältä





This week we have been seeking of a picture of a very specific little girl.

The Finnish Labour Party had a party conference at Forssa in 1903. In that conference the Labour Party changed it´s name to Social Democratic Party of Finland. Also in the conference  important social reforms as right to vote and right to education were demanded. A young girl, eight-year-old Bertta Vahtera was asked to help in the kitchen of the old Labour House during the conference. We have some oral history of Bertta´s  experiences during the conference but nothing more. No objects, no photographs. At least we thought so. At the visit in Forssa Labour House we were shown a photograph from Forssa Conference. The photograph itself was familiar to us. But now we saw the picture first time in a large size. And - there she is! In the window, inside the house, between two other kids. Do you see her?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti