Vorssammuseo 3.0

keskiviikko 23. toukokuuta 2012

OPAS OPAS, ONKO RÄKSÄ SAMA KUIN MUSTARASTAS??


Tiistaina 22.5 museolla otettiin tuntumaa alueen nuorisoon: Keskuskoulun seiskaluokat tekivät Kehräämölle vierailun osana keväistä virkistyspäiväänsä. Rimppa soi- julkaisun hengessä kiersimme ympäri kehräämöä kertoen anekdootteja Forssan sinisestä ( lankavärjäämössä kehitetty sinisen sävy, jota varten kerättiin työntekijöiden virtsaa ) pumpulienkeleiden krinoliineistä, paskahärästä, pytinkien asuntoloista, Kuhalankosken alajuoksulta löytyvistä ruumiista, Tehtaankoulun kovakouraisesta opettajasta ja siitä, että 13-vuotias tehtaankoululainen toimi 1870-l alussa  ”apuopettajana” pienimmilleen lankasterilaisen opetussysteemin mukaan. 

Oppaan huomioita: mitä aikaisempi päivän aika, sitä virkeämpi seiskaluokkalainen. Ryhmä, jonka mukana on oma opettaja, on enemmän ”kuosissa”  kuin opettajavapaa luokka. Anekdootit ovat kiinnostavampia kuin vuosiluvut. Jokeen on ihana työntää jalat. Tytöt eivät istu maassa vaikka saisivat luvan, pojat lakoavat istumaan heti kun on pieninkin mahdollisuus. Monet harrastavat kalastusta, kokeilevat oppaan huumorintajua  ja kolikoiden onkimista Forssan puiston suihkulähteestä. Siitä huolimatta ja siksikin: ihania, ihania seiskoja! Kiitos opettajat, että mahdutitte meidät mukaan ohjelmaanne! Me museolaiset olemme nyt viisaampia sen suhteen, minkälaisia museopalveluja Vorssammuseo 3.0:n puitteissa suunnittelemme ja suuntaamme yläkoululaisille. Nähdään taas! 


Kierrosten jälkeen seiskat laittoivat nimet museon asfaltille piirrettyyn vieraskirjaan. Eivät kirjan ääriviivat riittäneet , kun luovuus pääsi valloilleen. Hyvä niin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti