Vorssammuseo 3.0

maanantai 7. toukokuuta 2012

OLEN KOETTANUT LAULAA LAULUA KOTISEUDULLE, JOTA NIIN RAKASTAN

Paikka: Forssan Lehden toimitus 20-luvulla
Läsnä: innostuneita henkilöitä 40 kpl.  Maanviljelijöitä, opettajia, tarkastaja, rehtori, maisterismies. Suurin osa miehiä.(Ainakin) yksi nainen.  
Ääniefektit: lentokoneen ulinaa ja filmikelan naksumista. 

Vuoden 1923 kesällä Forssan Lehden toimitukseen kerääntyi kotiseutuaatteesta innostuneita henkilöitä. Heidät oli kutsunut koolle lehden perustaja, Esko Aaltonen. Ilmapiiri oli innostunut ja toiveikas. Päätettiin perustaa Lounais-Hämeen alueella toimiva kotiseutuyhdistys. Yhdistys toimii alusta asti laajalla rintamalla tallentaen lounaishämäläistä perinnettä sen eri muodoissa. Esinekokoelmia kartutettiin suunnitelmissa olevaa museota varten, ja  vuosikirjan julkaisemisesta tuli nopeasti vuosittainen perinne. Saaren kansanpuistossa Tammelassa alettiin viettämään kesäjuhlia, joissa ohjelmanumerona oli mm. yleisölennätystä vesitasolla. Näe kotiseutusi ylhäältä käsin!

Tämän innostuneen ja dynaamisen tunnelman haluamme tuoda tulevan perusnäyttelyn Kotiseutu-osioon. Onnistuuko? Sen näyttää aika. Varmaa on, että Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen toiminta näkyy uudessa perusnäyttelyssä merkittävissä määrin. Onhan yhdistys Forssan museon henkinen "vanhempi" - nykyinen kaupungin museo toimi Lounais-Hämeen Kotiseutu-ja Museoyhdistyksen ylläpitämänä museona aina vuoteen 2010 saakka. Tiivis kytkös yhdistyksen ja museon välillä on yhä olemassa, ei vähiten siitä syystä että Forssan museon kokoelmista leijonanosan muodostaa Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen omistama kokoelma.

Ja hieno kokoelma se onkin. Jos joidenkin muiden teemojen kohdalla  podemmekin esinepulaa, niin emme tässä. On varaa valita. On varaa ottaa esiin parhaimmat tai vaihtaa esineitä toisiin. On mahdollisuus tuoda esiin koko Lounais-Hämeen alueen, Tammelan, Jokioisten, Urjalan, Humppilan, Someron, Ypäjän ja Forssan vanhaa perinnettä. On mahdollista esittää vanhoja filmejä, sillä lounaishämäläistä perinnettä keksittiin tallentaa elokuvakameran välityksellä hyvin varhain. 

     Nikolai Jussila Tammelan Hykkilän kylästä. Kuva: Esko Aaltonen, Esko Aaltosen kuvakokoelma, Lounais-Hämeen Kotiseutu-ja Museoyhdistyksen kuvakokoelma.
Ja ennenkaikkea on mahdollista tuoda esiin loistavia valokuvia. Vai mitä sanotte tästä Jussilan Nikolain kessuttelukuvasta á la Esko Aaltonen? Aaltonen on ikuistanut Jussilan talon setämiehen suuressa pirtissä 30-luvun lopulla, itse kasvatettua kessua poltellen. Kessu haisee pahalta, kuvan taakse on kirjoitettu. 

Tämän blogikirjoituksen otsikko on ote Esko Aaltosen, nuoren forssalaisen tehtaalaisenpojan,  päiväkirjasta vuodelta 1912. Kiintymys kotiseutuun ja sen vanhaan elämänmuotoon leimasi niin Esko Aaltosen kuin useiden muidenkin 20-luvun seutukuntalaisten elämää ja toimia ja johti kotiseutuyhdistyksen perustamiseen - joka toimii yhä tänäkin päivänä.  Kippis, kiitos ja onnea!  


 Esko Aaltosesta lisää täällä. ja yhdistyksen julkaisujen aina kiinnostava sisällysluettelo täällä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti