Vorssammuseo 3.0

keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Kummaa kolinaa kolmannessa kerroksessa...?!

Museon kolmannesta kerroksessa riidellään kovaan ääneen. Välillä tanssitaan ja flirttaillaan. Sitten pohditaan bisneksiä. Joojoo, tiedetään että ajat ovat ankarat ja museoiden rahoitus huolettaa, mutta jotain rajaa sentään, palveluammatissa... Onko museoväki kokonaan seonnut? Tuuli Ravantti, mitä ihmettä täällä on tekeillä?

Museossa on tänä vuonna draamaa. Kirjaimellisesti, sillä kolmannen kerroksen mölystä vastaa kolmesta näyttelijästä, äänimiehestä ja ohjaajasta koostuva ryhmä, joka esittää Forssan yläkoululaisille Axelin kapsäkki- nimistä museodraamaa. Esityksessä seurataan nuoren Axelin matkaa kotoa Tukholmasta Euroopan kautta Suomeen, Jokioisille ja Forssaan. Tarinassa käsitellään 1800-luvun maailmaa, perhesuhteita, matkustamista, rakkautta, työtä ja vastuuta osallistavan draaman keinoin.
Nuori Axel (Markku Ihamäki) matkallaan Euroopassa.

Kuka näytelmän on ohjannut, ja ketkä siinä näyttelevät?

Näytelmän on ohjannut Titi Lillqvist ja rooleissa näyttelevät Minna Tiirikainen, Markku Ihamäki, Taruanna Haarlo, Johannes Keskinen ja Tuuli Ravantti. Tekniikasta vastaa Jukka Virtanen.

Harjoitukset aloitettiin talvella 2015 ja esityksiä on ehtinyt pyöriä useamman viikon ajan. Matka on ollut nopeatempoinen alkaen heti ensimmäisistä treeneistä ja käsikirjoitusluonnosten läpikäynnistä viime vuoden puolella. On tanssittu, kaatuiltu ja naurettu. On myös hermoiltu koe-esitystä ja ensi-iltaa, joissa vuorosanat, pukujen ja roolien vaihdot, musiikkien ajoitukset tai yksinkertaisesti näyttelijän omat askeleet voivat mennä vahingossa sekaisin ja solmuun. Kaikesta on selvitty hymy huulilla.

Koska näytelmää voi tulla katsomaan?

Esitysten aikatauluista ja mahdollisista avoimista yleisönäytöksistä on tullut runsaasti kyselyitä. Kevään olemme varanneet Forssan yläkoululaisten esityksille, mutta kesä ja syksy näyttävät minne Axelin tarina meitä kuljettaa.

Eihän tuolla ylhäällä ole mitään katsomoa tai näyttämöä - missä te oikein esiinnytte? Ja mihin yleisö mahtuu?

Näyttämö lavastetaan Forssan museon kolmannen kerroksen torille jokaista esityspäivää varten erikseen ja matkaa tehdään musiikin evästämänä roolinvaihtojen ja puvustuksen kutta. Katsojien oppaana matkalla toimii Forssan tehtaan sööterska (Minna Tiirikainen). Yleisö pääsee esityksen aikana keskustelemaan nuoren Axelin kanssa ja auttamaan häntä matkallaan kohtaamissaan vaikeuksissa. Tarkoitus on luoda kytkös menneen ja nykyisen välille ja herättää ajatuksia 1800-luvun ihmisten elämästä ja Forssan syntyhistoriasta.

Voitko tehdä juonipaljastuksia?

Axel  Wilhelm Wahren aloitti rakennustyöt Kuhalankoskella vuonna 1847. Paikalle kohosi tehdasalue, jossa kehrättiin puuvillasta lankaa. Lankoja värjättiin, kudottiin kankaisiin ja kankaisiin painettiin kauniita ajan muodin mukaisia kuoseja. Tehtaan tuotteita myytiin lähelle ja kauas, aina ulkomaita myöten. Tehdas työllisti alueen ihmisiä ja sen ympärille syntyi työläisten kansoittama kauppala, josta myöhemmin kasvoi Forssan kaupunki. Forssan ja sen tehtaiden historia alkaa Axel Wahrenista, mutta mistä alkaa Axelin tarina? Siihen vastataan näytelmässä.

Axelin eno Adolf  ja isä Wolff kinaavat Tukholman tehtaalla pieleen menneistä kaupoista (Minna Tiirikainen ja Taruanna Haarlo)
Vastaukset: Tuuli Ravantti, haastattelija Kati Kivimäki



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti