Vorssammuseo 3.0

perjantai 5. helmikuuta 2016

Mahtimies ja makkara

Olipa kerran Armas (1918-1989), joka varttui nuorukaiseksi Humppilassa Sofia-mummunsa pienessä mökissä. Äiti asui Turussa ansiotyönsä takia. Leikkikaverina ja kasvinkumppanina oli Viivi-serkku. Lapsuusaika kului mieluisten harrastusten parissa: talvella sukset, kesällä polkupyörät ja pyhäpuvut olivat kovilla, kun touhukas poika liikkui kylillä. Polkupyörällä taittui matka Forssaankin, tapaamaan sukulaisia mm. Anna Yrjölää Ronttismäkeen. Yrjölä valmisti makkaroita ja nisua myyntiin asti, ja siinä sivussa sai pikku Armaskin herkutella
 
Kauppa- ja teollisuusministeri Eero Rantalan vieraillessa Forssan tehtailla vuonna 1978 Armas tarjosi ministerille työmaaruokalassa rusinasopat, maksoi hövelisti ministerinkin annoksen!


Kerrostalon asennus alkamassa Viksbergissä

Armaksesta kasvoi tarmokas toimen mies. Hän muutti Turkuun, perusti puusepänliikkeen, joka alkoi menestyä ja kasvoi. Rakennustoimisto A. Puolimatka perustettiin vuonna 1947. Välit Sofia-mummoon Humppilaan säilyivät lämpiminä. Samoin Viivi-serkkuun, joka oli mennyt naimisiin rakennusmestari Eino Järven kanssa, josta tuli Armaksen luotettu työpäällikkö ja ystävä. Armas Puolimatka oli muutenkin uskollinen ystävä. Monet lapsuusaikojen ystävyydet jatkuivat työsuhteina ja kestivät vuosikymmeniä. Armaksen värikäs tapa johtaa suuryritystä jätti jälkeensä paljon meheviä tarinoita.
Yrityksen rivakkaa toimintatapaa kuvaa sanonta "tänään tilattiin, eilen tehtiin".

Myös lapsuuden ajan mieltymys makkaraan jatkui aikuisiälle saakka: eräs museossa vieraillut rouva Turusta kertoi, että hänen äidillään oli aikanaan kahvila, jonka eteen Armaksella oli tapana pysähtyä syömään kioskista ostamaansa makkaraa.

Rakkaus kotiseutuun, ja ehkä myös lounais-hämäläiseen mehevään makkaraan, sai Armaksen laajentamaan liiketoimiaan ja perustamaan betonielementtitehdas Rakennusvalmisteen vuonna 1963 juuri Forssaan. Puolimatka myi yhtiönsä Hankkijalle vuonna 1985 ja sen nimi vaihtui Parma Oy:ksi 1988. Yhtiön jäljillä jatkaa mm. kylpyhuonemoduleja valmistava Parmarine


***

Vietämme taas viikon päästä Ystävänpäivää – rakkauden ja ystävyyden juhlaa. 

Tervetuloa museolle kuulemaan Vorssalaisia tarinoita rakkaudesta su 14.2. klo 14. 

Betonielementtivarastoa lokakuussa 1983.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti