Vorssammuseo 3.0

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Me. Olemme. Mukana.

Toukokuun 13.-16 päivä Forssa on Glasgow’n suuressa eurooppalaisessa museotapahtumassa kilpailemassa vuoden 2015 Eurooppalaisen museon tittelistä. Kisassa on mukana 42 museouutuutta eri puolilta Eurooppaa. Viime syksynä EMYA-raadin tuomari Sirje Helme kävi Forssassa arvioimassa kisakelpoisuuttamme. Siitä asti on jännätty. Joulun alla saimme uutisen, että meidät on nimetty palkintoehdokkaaksi. Helmikuussa lähetimme lisää kuvia esittäytymistä varten. Eilen sain tietää esiintymisvuoromme: ihan viimeisten joukossa. Onkohan järjestys arvottu? Vai onko ennakkosuosikit jätetty viimeiseksi niin kuin mäkihypyssä?

Kuva Tanja Härmä.
Kaupunginhallitus sekä sivistys- ja tulevaisuuslautakunta astuivat jämäkästi museon rinnalle, ja määräsivät museonjohtajan tueksi matkalle Glasgow’hun kaupunginjohtaja Sami Sulkon, sivistysjohtaja Jarmo Pynnösen ja SiTUn puheenjohtajan Raine Immosen. Ahkerilta somettajilta on luvassa reportaasia matkan päältä. Kansainvälistyminen tiivistyy: noin viikko sitten @vorssammuseo alkoi tviitata kielillä.

Mitä siellä Forssasta kertoisimme? Laulun sanoin: ”Kertoisinko köyhyyden, laudat päällä ovien, vai sen kaiken rikkauden... Kunnes tiesin vastauksen” Kerron, että Forssa on pieni kaupunki, jolla on suuri historia. Että kaupungissa on uskoa tulevaisuuteen, sisua, viisautta, myötätuntoa, talkoohenkeä ja huumoria. Että museossamme kohtaavat vanhat ja nuoret, perinne ja nykyteknologia, digitointi ja käsityöt, luovuus ja historiallinen tieto. Että kaikki suomalaiset ovat katselleet unia Finlaysonin Forssassa painetuissa lakanoissa. Että meillä museossa on vankka usko siihen, että historia voi olla tämän sitkeän pikkukaupungin tulevaisuus?

Kuva Tanja Härmä
H-hetkeen on enää kaksi viikkoa, ja myönnettävä on: jännittää ihan hurjasti. Museon toimintaa esittelevät materiaalit ovat Kaharisen Susannan pöydällä ja kisa-asut ommeltavana Friskin Erjalla. Asuissa esiintyvät Finlaysonin forssalaiset klassikkokuosit: Arja Mattilan miljoonasydän ja Aini Vaarin kuosit. Tuore kumppanuus Finlaysonin kanssa antaa lisää sisältöä. On ilo liputtaa forssalaisen tekstiiliperinnön puolesta, kun tietää, että sillä on myös tulevaisuus.

Mitä Sinä haluaisit meidän Forssan lähettiläiden puhuvan puolestasi siellä maailmalla?

Forssa Museum competes for the European Museum of the Year 2015 Award. The winner will be announced in the EMYA Event in Glasgow in May the 13th-16th. There are 42 participants all over Europe: newest trends, best solutions - being nominated is already a prize in itself! Forssa Municipality stands bold next to the Museum: the Mayor Sami Sulkko, Cultural Manager Jarmo Pynnönen and Chairman of Board of Education and Future Raine Immonen will accompany Museum Manager Kivimäki to Glasgow. Finlayson supports us with classic Forssa patterns. We'll return home with lots of insight in how the best of museums do it. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti