Vorssammuseo 3.0

tiistai 16. joulukuuta 2014

Museon self-help!

Vuosi on lähellä vaihtumista ja Forssan museossa pohdimme kulunutta vuotta ja mitä kaikkea se on pitänyt sisällään. Museon Facebook ja www-sivuilla voi huomata, kuinka museo on vastaanottanut vuoden museo palkinnon, vieraina on ollut, mitä arvovaltaisimpia henkilöitä ja olemme esillä, mitä erilaisimmissa hienoissa tapahtumissa sekä teemme yhteistyötä ulkomaita myöden.
 
Tämän vuoden perusteella olemmeko "Kyllin hyviä" ja onko meillä tarjota "Paranemisen avain" muille museoille?
 

1. Panosta kohtaamiseen ja olemaan läsnä.
Mitkä ovat museoiden self-help ohjeet? Millä neuvoille voimme toimia paremmin? Ehkä ensimmäisenä listalla on tiedostamalla, kuinka tärkeitä meille ovat myös ne kohtaamiset, jotka eivät päädy Facebookin kuvagalleriaan tai uutisiin. Ne ihmiset, joille museoon saapuminen ja toimintaan osallistuminen on heidän self-help toimintaa. Ne massat, jotka näkyvät ansiokkaana numerona vuoden lopussa kävijämääränä ja museona voimme todeta: "Tänä vuonna räjäytimme stadionin ja vuosi on ollut timantti toiminta-aikanamme". Sitä vuosi 2014 on ollut Forssan museolle.

2. Seikkaile joko mielessä tai maailmalla.
Toisena ohjelankana voisi olla, että pidämme mielemme auki toiminnalle, seikkailuille ja maailmalle sekä ennen kaikkea mielikuvitukselle. Museoina meidän tulee karistaa pölyt imagostamme ja saada ihmiset toteamaan vierailun jälkeen: "Tänään museossa oli hauskaa!". Ei paikallishistoria, taide tai kulttuuriperintö ole tylsää, se tulee vain osata kertoa oikein, mielenkiintoisena tarinana ja seikkailuna sekä jos ei muuta, pyyhi pölyt museossa edes kerran viikossa.
 
3. Anna arvoa annetuille tiedonjyville ja opi uutta.
Kolmanneksi, jokaisen vierailijan sisältä voi löytyä tietoarkisto asioista, joita sinä et tiedä tai museo ei ole tiedostanut tai ehtinyt aikaisemmin tutkimaan. Näin saatatte löytää aarteen! Kuuntele ja innostu, asiakaspalvelu ei ole ainoastaan opettamista ja puhumista. Yhdessä innostuminen tiedosta ja tekeminen on hauskaa!

Lisäksi yllättävää kyllä, ihmisten heitot keskusteluissa teknisistä parannuksista ja vinkeistä ovat kuluneena vuonna vieneet toimintaamme positiivisesti eteenpäin. Huom. Joulukuusta 2014 lähtien meillä, pienellä Forssan museolla on iZettle -maksupääte. Voit siis maksaa museokaupassamme kortilla!

4. Unelmoi!
 
Neljänneksi on tärkeä muistaa, salli tilaa unelmille, unelmille miljoonasta kävijästä. Älä lannistu,
vaikka kirjoitusvirheesi katumainoksessa päätyy ohikulkijan korjaamaksi tussilla. Muuta pieni kompastus eduksenne ja mieti mitä haluatte tavoittaa? Mistä te unelmoitte? Forssan museon Pumpulienkeli unelmoi tällä hetkellä ja joululomalla EMYA 2015:stä.
 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2015!
 
Teksti: Minna Lehtola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti