Vorssammuseo 3.0

perjantai 3. helmikuuta 2012

MISTÄ KAIKKI ALKAA


Perusnäyttelyprojektissa joudumme miettimään alituiseen sitä, mikä Forssan menneisyydessä on se olennaisin. Valintoja on pakko tehdä, koska kiinnostavia tarinoita ja muuta materiaalia on paljon. Juha Vitikainen Hämeenlinnan kaupungin historiallisesta museosta antoi neuvon: kannattaa korostaa rohkeasti sitä, mikä on Forssalle ja Lounais-Hämeelle ominaista. Historiaa ei kannata alkaa kertomaan samanlaisena kun se toistuu muissa museoissa.

Itse aikakaudet ovat tietenkin samat - niistä on vaikea päästä eroon.  Ja tarvitseeko edes? Vaikka nykypäivän museonäyttelyt eivät etene yhtä jäyhän kronologisesti kuin aikaisemmin oli tapana, on aikajärjestyksessä etenevä historianäyttely kävijäystävällinen.  Silloinkin kun museovieras päättää tutustua siihen omassa, luovassa järjestyksessään. 

Niinpä tämän hetkinen Vorssammuseo 3.0:n perusnäyttelykäsikirjoitus alkaa -  mistäpä muusta kuin esihistoriasta. 

Mitä oli, ennen kuin Forssaa oli? Oliko mammutteja? Milloin jääkausi oli? Oliko sitä ennen tai jälkeen ihmisiä, ja mitä niille kaikille esihistoriallisille löydöille on tapahtunut, jotka ennen vanhaan olivat museossa esillä? *

Humppilan Järvensuon kaivauksen alkeellinen kivikirves


Emme pysty vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, mutta voimme tehdä koosteita varhaisemmista tutkimuksista**, antaa suuntaviivoja tulkinnoille ja kenties herättää uusia, mielenkiintoisia kysymyksiä. Tällä hetkellä askarruttaa se,  kuinka saada esille kiinnostavalla tavalla muinaisesineitä museon kokoelmista. Kuinka paljon vuosiluvuille ja aikakausien esittelylle olisi annettava tilaa?  Kiinnostaako museovierasta, minä esihistoriallisena ajanjaksona vilja nousi ensi kerran oraalle Tammelan Kuivajärven rannoilla? Entä mikä olisi kävijäystävällisin tapa kertoa Lounais-Hämeen muinaisrannoista? 

Mietimme myös "kokeile itse" -osiota. Haluaisiko kukaan hypistellä parkittua turkista tai kokeilla rautakautista lautanauhatekniikkaa? Koko näyttelyn punaisena lankana on kuidut ja tekstiili. Millä tavalla voisimme herättää museokävijän aprikoimaan, kuinka Loimijoen laaksoa nuorakeraamisella kaudella asuttanut klaani vaatetti itsensä kylmää vastaan? Saisiko siitä aasinsiltaa Forssan myöhempiin vaiheisiin ja tekstiilikuituihin – vai olisiko se todella vain aasinsilta? 

 ps. Kiitoksia käsikirjoituksen kommentoijille! Käsikirjoitusrunkoa saa edelleen "tilata" Kristiinalta tai Sannalta

* Useat Forssan museossa aikaisemmin esillä olleet esihistorialliset löydöt on lahjoitettu Kansallismuseoon. Niistä osan esillesaamista museon uuteen näyttelyyn selvitellään. 

** Forssan museon edellisen johtajan Lauri Pohjakallion asiantunteva työ Lounais-Hämeen esihistorian parissa antaa hyvän pohjan näyttelyn aloitusteemalle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti