Vorssammuseo 3.0

tiistai 26. marraskuuta 2013

Avajaistunnelmissa

Kirjavan kankaan kaupunki ja uudistettu Forssan museo avattiin perjantaina. Jippii! Hurraa! < ja helpotuksen huokaus > Suuri ponnistus on voiton puolella. Avajaispäivän aamuna Augustinan eskarit koekäyttivät museon. Mistä tykkäsitte? Ammattionnenpyörä oli kiva! Magneettiseinä! Ja se kauppa! Kosketusnäytöt! Tuletteko toistekin? JOOOO!!

Sormissage. Kuva Tanja Härmä.

Avajaisia vietettiin mainioissa tunnelmissa. Vieraita saapui juuri sen verran kuin taloon mahtui. Kukaan ei onneksi nähnyt, miten viimeisiä johtoja ja liittimiä kolattiin piiloon ja lamppuja korjailtiin vielä noin 1,5 tuntia ennen avajaisia. Tuoreet sormivärit hissin lasissa tarttuivat muutamaan hihaan… Ranskankielinen sana kutsuvierasavajaisille, ’vernissage’, sai taannoin nimensä siitä, että vasta silloin moni taulu sai viimeistelevän lakka- eli vernissakerroksen pintaansa.  Pariisin Salongeissa tuore vernissa, meillä Forssassa sormiväri.

Avajaiskeskustelussa haarukoitiin museon sisältöihin, taloudellisiin vaikutuksiin ja hyvinvointiin liittyviä aiheita. Eli museoiden haasteista muuttuvassa maailmassa. Kiitos eloisasta keskustelusta kirjailija Anna Kortelainen, Museoliiton Kimmo Levä ja kulttuurintutkija Merja Isotalo  sekä ”oma väki” eli museon Kristiina, sivistyslautakunnan pj. Raine Immonen ja kaupunginvaltuuston pj. Kaisa Lepola. Keskustelu taltioitiin ja se on nähtävissä verkkosivuillamme.

Kippis! Kaisa Lepola (selin vas,) Kati Kivimäki, Anna Kortelainen, Raine Immonen ja Merja Isotalo. Kuva Tanja Härmä.

Mikä on museoiden anti? Ne tarjoavat eloisia, kiinnostavia ja liikuttavia tarinoita, mahdollisuuksia eläytymiseen ja viihtymiseen. Tuovat matkailijoita ja saavat itse vain pienen osan tuloista. Tarjoavat mahdollisuuksia hyvinvointiin, henkiseen terveyteen ja pitkään ikään. Avajaisissa tapaa naapureita ja kollegoja, joiden kanssa ei arjessa ehdi jutella.

Käsinkosketeltavaa historiaa. Kuva Tanja Härmä.

Uuden näyttelyn myötä museo on nyt uudessa alussa. Eväinä matkalle saatiin kannustusta ja hyviä neuvoja: etsikää yhteisiä toimintatapoja hyvinvointisektorin kanssa, antakaa virikkeitä ja inspiraatiota, jatkakaa yhteistyötä muiden museoiden, yritysten ja organisaatioiden kanssa.

Tilaisuuden tunnelmaa loivat nuoret. Musaopiston opiskelijat tarjosivat musiikin ja ammatti-instituutin ravintola-alan opiskelijat vorssalaisen cocktailtarjoilun. Aulagallerian näyttely esitteli Keskuskoulun viime kevään kasiluokkalaisten dramaattisia museoesinekuvia.

Piimäjuustoleipäset tarjolla. Kuva Tanja Härmä.


The Forssa museum reopened! After two years of planning and almost a year of renovating the museum and constructing the new permanent exhibition we are so happy to open the doors to the public again. The opening was a crowded and heartful event with good speakers is panel discussion and delicious offerings of vocational institute. The 21st century exhibition about Forssa history is now on show. Welcome to learn - to see, touch and hear about the past!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti