Vorssammuseo 3.0

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Feminiini, maskuliini vai neutriko laitetaan?

Tyyki-museon lattiaan on teipattu ns. sotavitriinin ääriviivat, koska nyt on koesoiton aika. Käännetään vähän torsoa, korjataan lumipuvun hupun reunaa. Entäs kaasunaamari? Keräännytään arvostelemaan.

Pyöritellään ideoita. Vaihdetaan nukkea. Yksi ei tykkää nukeista, toisesta se on ok. Kolmas pitää ideaa mahtavana retroiluna, neljäs on viisaasti hiljaa. Päädytään kasvolliseen nukkeen. Silti jokin klikkaa. Jos koko näyttelyn nimi on Kirjavan Kankaan Kaupunki, niin eikö tässä pitäisi olla Forssan kankaita sota-ajalta? Ainakin jos emme ole samaa mieltä kuin Hitler.

Näyttelynteko on rankkaa puuhaa, yllätyksiä astelee nurkan takaa useammin kuin nurkkia ehtii havaita. Samalla näyttelynteko on luovaa toimintaa, ja luovassa on kehittymisen ja uudelleen näkemisen mahdollisuus. Sen tähden esineet ja niiden asettelu elävät viimeiseen saakka ongelmakohdissa. Jos parempaa keksitään, se tehdään. Korvataan siis sotilas kotirintamanaisella. Laitetaan nukelle sukset, koska nainen on menossa ilmatarkkailuvuoroon Korkeavahan näkötorniin. Päätetään, että vorssammuseon sotavitriini on maskuliinin sijaan feminiini. Asetellaan vistramusliinia vesikelkkaan ja toivotaan, toivotaan oikein kovasti että vesikelkka mahtuu vitriiniin myös oikeasti eikä vain harjoituksessa.

Samaan aikaan liimataan kankaita pahville ja magneettinauhaa pahvien taakse. Tuskaillaan kadonneita pleksinäytteitä. Viimeistellään, korjataan, konkretisoidaan paperien suunnitelmat pahviksi, paperiksi, pyöränrenkaiksi, lastulevyksi ja lasiksi.  

Tuodaan museonjohtajan huoneeseen heteka, jotta siinä saa levätä. Mutta vain hetken. Sillä sekin on menossa näyttelyyn. 

Kuva:Tanja Härmä


How to present the war years at 1940´s in Forssa? First we planned putting an illuminated mannequin dressed as a solder in the glass case. Then we decided that there should be fabrics, because the whole theme of the exhibition is textiles. Forssa grew, after all, around textile mills. So instead of a solder we ended up with a war-time woman and a small sledge with a lot of wartime fabrics on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti