TAKO-yhteistyöhön liittyy myös kartoitusta ja järjestyksenpitoa. Tavoitteena on jakaa tallennusvastuuta, etteivät kaikki museot tallentaisi samoja juttuja ahtaisiin varastoihinsa. Aholan Teemu rupesi selvitysmieheksi, soitti 119 museoon ja kyseli kokoelmatyön painopisteistä. Vastauksista hän laati yhteenvedon siitä, mitä museot haluavat kerätä. Lopputuloksesta on hauska etsiä ”tallennustyön mustia aukkoja”. Eikö kukaan tallenna makkarateollisuutta? Rakennuksia? Graafista teollisuutta? Missä on Kekkonen, missä naiset? Eikö yksikään museo tallenna terveydenhoitoa? Entä yhdistystoimintaa? Eikö Suomen historiassa ole mitään muuta käännekohtaa kuin 2. maailmansota?
Museot ovat innostuneita profiloitumaan ja tekemään yhteistyötä. Yli sata museota on jo nimennyt itselleen läheisen tallennusalueen. Työn ja kokemusten jakaminen ja muilta oppiminen on hauskaa ja tärkeätä. Yhteistyön ja keskustelun kautta piirtyy esiin oman museon erityispiirteet. Pikkumuseolle hämmentävää on projektiin liittyvä mallintava ja hallinnoiva osuus. Onko tosiaan tarpeen luoda malli, jossa jokainen elämän alue sopimuksin sidotaan jollekin museolle tallennettavaksi? Mikä on pienen museon todellinen mahdollisuus sitoutua yhteistyöhön isojen kanssa?
Jaa että mikä on nykydoku? Se on nykydokumentointia, jossa jokin nyt tapahtuva ilmiö – vaikkapa toimittajan tai päiväkodin työpäivä - tallennetaan valokuvin, videoin ja esinein, ja tallennetaan kokoelmiin. Uinuva kokoelma puolestaan on sellainen, jota ei enää tai juuri nyt kartuteta eikä juuri esitelläkään. Aktiivinen kartunta tai tallennus tarkoittaa sitä, että jokin ilmiö on tallennustyön ja muistitiedon keruun kohteena. Meillä Forssassa nykydokua ja aktiivista tallennusta on tehty tekstiiliteollisuuden muiston parissa.
Nyt alkoi museomyssyn alla raksuttaa: miten TAKOn antamat ideat voisivat kanavoitua uuteen perusnäyttelyyn...
Kuvassa vasemmalla kuvaajana Ville Koivisto, pöydän ääressä tutkija Maria Vanha-Similä ja haastateltavana Ilkka Palsa, joka kertoo Finlaysonin muovitehtaasta - dokumentti dokumentoinnista!
Forssa museum participates the TAKO network through collecting and documenting Forssa textile heritage. TAKO is an acronym from the Finnish words tallennus (acquisitions and documentation) and kokoelmat (collections). More than hundred museums is willing to share the responsibility of preserving our common cultural heritage. Collaboration is mainly fun: learning together, sharing good practices, bench-marking. Who will be in charge of documenting work at sausage factory? Concrete factory? What about Kekkonen and the women?
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTämän pitäisi johtaa myös yhteisesti organisoituun resurssienjakoon, mutta erityisesti markkinointiin. Kokonaisuus pitää nähdä museona, jossa on vaikkapa 119 osastoa. Yhden asiakkaasta tulee myös monen muun asiakas. Forssan museosta löytää aina tien myös makkara- ja kekkosmuseoihin. Markkinointikäytännöt lakkaavat kilpailemasta keskenään ja museot tiivistävät voimavaransa koko ringissä hyviksi havaittuihin käytäntöihin tosin oman luonteensa mukaisesti kukin. Saisivatko museot aikaan yhteisen konseptin aukioloajoille ja sisäänpääsymaksuille sekä julkaisutoiminnalle? Myös verkkokokoelmien olisi hyvä olla toisiinsa integroituja.
VastaaPoistaTilastot apuun: Jos 200 000 ihmistä käy vuodessa kolme kertaa museossa, heille kannattaa myydä kortti, jolla pääsee kahden käynnin hinnalla kaikkiin.
Kiitos fiksusta kommentista!
VastaaPoistaNäitä asioita on museomäen keskuudessakin pohdittu. 200 000 asiakkaan kanta-asiakasjoukko on huomattu ja Museoliiton ymmärrän jo valmistelevan korttia. Suurta verkkomuseota eli Kansallista Digitaalista Kirjastoa taasen valmistellaan Opetus- ja kulttuurimisteriön toimesta.
http://www.kdk2011.fi/fi/
Aukioloaikojen, tutkimustyön ja julkaisutoiminnan suhteen ratkaisut on kyllä paras tehdä museokohtaisesti, omien mahdollisuuksien mukaan. 2 vakinaisen henkilön Forssan museolla ei ole samoja resursseja kuin esim. 14 henkilön Hämeenlinnan historiallisella museolla tai 98 henkilön Turun museokeskuksella...
Kaiken kaikkiaan museoiden kesken huokuu hyvä yhteishenki ja voimavarojen järkevä yhdistäminen on kaikkien tavoite. Museoliitto ja Museovirasto tekevät tärkeää työtä yhteistoiminnan alullepanemisessa ja koordinoinnissa.