Vorssammuseo 3.0

perjantai 30. toukokuuta 2014

Huipulla, huimaa

Hytisen pilvenpiirtäjän katolla. Kädessäni on mikrofoni. Olen luvannut pitää konsertin. Muistan vain ”hämähämähäkki kiipes langalle...” Huimaa.

Viikko sitten Forssan museo valittiin Vuoden museoksi, ja siitä lähtien museon väki on saanut paistatella suosionosoituksissa ja onnitteluissa. Nautimme! Iloitsemme! Ja jaamme kiitoksia auliisti eteenpäin, sillä saatu ICOMin ja Museoliiton jakama tunnustus on ryhmätyön tulos. Malja teille, lukuisat näyttelyn ja museon tekoon ja arkeen osallistuneet forssalaiset. Kippis Kristiina Huttunen, Sanna Kattelus, Taina Väisänen, Marketta Havola, Markku Saviniemi, Ilppo Aaltonen, Maria Vanha-Similä sekä Wahrenin jälkipolvi. Ja vielä kerran KIITOS!

Keijo Koskimies, Pekka Kauhasen "Esko" ja Kati Kivimäki Olavinlinnan gaalatunnelmissa. Kuva Anne Kurki.

Vuoden museo –kiertopalkintona on Pekka Kauhasen pronssiveistos Esko. Miten osuvaa! Forssalaisen museotoiminnan isä on Esko Aaltonen (1893-1966),  mies jolla sanotaan olleen monta elämää. Hän mm. perusti Forssan Lehden, Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen, toimi Gummeruksen toimitusjohtajana, Turun yliopiston sosiologian professorina sekä monissa luottamuselimissä. Hän oli myös taitava valokuvaaja, jonka kuvissa elää 1920-50-lukujen Lounais-Häme. Esko Aaltosen jalanjäljissä on ollut helppo hahmotella yhteiseen tekemiseen perustuvaa toimintamallia.

Onnittelujen ohessa on muistuteltu , että tämä tunnustus pitää nyt käyttää hyväksi, takoa kun rauta on kuuma. Pitää houkutella lisää matkailijoita Forssaan ja museolle. Saada paremmat kokoelmatilat. Vauhdittaa kattoremontteja. Perustaa museon tulevaisuutta, että nyt saatu tunnustus ei jäisi vain satunnaiseksi onnenkantamoiseksi. Onneksi ”Eskolla” on kolme jalkaa, joilla vipeltää, kolme kättä, joilla tehdä töitä, ja kolme hattua, joihin kauhoa jäitä.

Kuva Tanja Härmä.

Ensi viikolla alkaa kesä: museoilla on luvassa kesäteatteria, toritapahtumia, yhteislaulua, kirjoitustapahtumia, näyttelyitä… Tule nauttimaan Forssan holjasta menosta ja toteamaan, miksi museomme sai hienon tunnustuksen.

Forssa Museum became The Finnish Museum of the Year! A proud and happy staff has been receiving so much congratulations - thank you everybody. We have been working a lot to raise our regional museum to the 21st century, and it is really such a good feeling to receive acknowledgement from colleagues. A great recognition gives a also good chance to improve the museum and Forssa tourism. Luckily, the challenge statue "Esko" by Pekka Kauhanen has three hands to work with and three legs to run!



perjantai 9. toukokuuta 2014

Äyskäröintimuseoon vai grillaamaan?

Kesä on tulossa ja Lidl:n mainoksessa ehdotetaan äyskäröintimuseon sijaan grillaamista. Grilliherkut ovat hyviä, mutta nykyään simulaattorit ja tekniikan käyttö on hieman edistyneempää ja tekniikkaa hyödyntävämpää museoissa, mitä mainoksessa. Näin ainakin on Forssan museossa.

Kävin itse Museot mediakasvattajina seminaarissa Helsingissä ja WAU, mitä kaikkea Suomen museoissa on nykyään meneillään. Yllättävää oli myös, että vaikka käytetään uutta teknologiaa, se ei välttämättä tarvitse suurta rahallista satsausta vaan esim. Mollan kuvatarinakoulussa, videoita  on tehty IPadin avulla. Mitä parasta Forssan museoltakin löytyy se tarvittava IPad eli me voimme myös järjestää jotain vastaavaa asiakkaillemme.
Kiinnostavaa seminaarissa oli erilaiset mahdollisuudet ja ideat, mitä esiteltiin. Kuinka instagramia voi hyödyntää myös museotyössä, ihmiset voivat suunnistaa ja valokuvata kaupungilla ja otetut valokuvat näkyvät reaaliajassa museolla. Ihmiset voivat grillata ja näkyä museossa samaan aikaan.
Miten kuvan/esineen tunnistamalla, siihen voidaan saada lisättyä ja vahvennettua todellisuutta. Miten kuvaan voidaan lisätä tekstiä, tehdä siitä sarjakuvia. Miten luodaan erilaisia elokuvia tai vaikkapa mainoksia. Oikeastaan voisi sanoa, että luovuus on rajana, teknologian hyödyntämiselle työssämme ja siinä, miten museossa toteutetaan mediakasvatusta.
Keskeisenä punaisena lankana metodeista, tekniikasta tai museosta riippumatta nousi, että kerrotaan tarina. Mutta sitähän me ihmiset haluamme tehdä, kertoa tarinan itsestämme tai meitä koskettavista asioista ja haluamme muiden kuulevan sen. Tarinat ovat osa identiteettiämme. Tästä innostuneena, päätin haastaa teidät lukijat kesällä: kertomaan parhaimman grillireseptin sijaan parhaimmasta museovierailustanne sosiaalisessa mediassa tai grillaushistoriastanne… voisihan sitä grillausmuseon perustaa, jos ei muuta niin pelimaailmaan:

http://www.planetminecraft.com/project/xvii-century-museum-100sub-download/
Kuva: bilZ, XVII century museum
 
 
Teksti: Minna Lehtola

Lisää tietoa mediakasvatuksesta:
www.mediakasvatus.fi
http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2013/liitteet/OKM11.pdf
http://www.museoliitto.fi/index.php?k=11549&hakustr=museo